I den hellige måneden Ramadan bør vi fastholde den vanlige dietten som vi normalt ville hatt, og den bør være enkel. Vi bør spise så vekten holdes stabil, men hvis en er overvektige, så er Ramadan en idèel måned for å nærme seg normalvekten. Med tanke på alle timer i døgnet som vi faster så bør vi tenke på hva vi spiser. Mat som innholder fiber og fordøyes langsomt er bra å spise fremfor mat som er hurtigfordøyende. Mat som vi fordøyer sakte kan vare opp til 8 timer mens mat som fordøyes hurtig kun varer 3 – 4 timer.


 • Mat som vi fordøyer sakte: korn, mel som bygg, hvete, havre, hirse, semule, bønner, linser, natur ris, etc.
 • Mat som vi forbrenner hurtig: mat som inneholder sukker, hvetemel, etc.
 • Mat som inneholder fiber er klirik mat som, helkorn, korn og frø, grønne bønner, erter, gresskar, spinat, bukkehornkløver, rødbete, frukt med skall, tørket frukt, svisker, fiken, mandler, etc.

Kosten bør være velbalansert med innsalg fra alle gruppene, f.eks. frukt/grønnsaker, kjøtt/fisk/kylling, brød/korn eller meieriprodukter. Stekt mat kan gi dårlig fordøyelse, halsbrann, og vektproblemer, derfor bør vi begrense hvor mye stekt mat vi spiser.

NEI-listen

 • Stekt og fet mat.
 • Mat som inneholder mye sukker.
 • For mye te og kaffe. Det tørker ut kroppen i tillegg til at vi vil miste salt.
 • Tobakksrøyking. Det er veldig skadelig for helsen. Om det er vanskelig å slutte så bør en trappe ned gradvis før Ramadan eller ringe Røyketelefon gratis: 800 40 085

Ja-listen

 • Haleem (kjøtt- og linsegryte) Er en utmerket kilde til proteiner og forbrennes sakte.
 • Dadler inneholder, sukker, fiber, karbohydrater, kalsium og magnesium.
 • Mandler, de er rike på proteiner, fibrer og inneholder lite fett.
 • Banan er en god kilde til kalsium, magnesium, og karbohydrater.

Drikke

 • Drikk så mye juice og vann som du føler for mellom iftar og til du legger deg, slik at kroppen kan justere væskemengden.

Treg mage

Treg mage kan forårsake hemoroider, smerter i endetarmen, dårlig fordøyelse og en oppblåst følelse.
Årsaker: For mye ferdigmat, for lite vann og fiber.
Hjelpemiddel: Unngå for mye ferdigmat, sørg for nok vann, spis brødmat med kli og brunt mel.

Dårlig fordøyelse og luft i magen

Årsaker: Overspising, for mye stekt og fet mat, mye krydder, eller mat som gir luft i magen som, egg, linser, kullsyreholdig drikker som Cola og annet brus.
Hjelpemiddel: Ikke overspis, drikk fruktjuice eller enda bedre vann, unngå stekt mat,

Trett og døsig (”lavt blodtrykk”)

Unormal svetting, svak, trekk, engerimangel, svimmel, spesielt når en reiser seg, likegyldig oppførsel, føler at en vil svime av. Dette er typiske trekk for ”lavt blodsukker”. Symptomene er sterkest mot ettermiddagen/kvelden.
Årsaker: For lite væske og/eller salt.
Hjelpemiddel: Kjøle seg ned, drikk rikelig og spis mat med salt.
Forsiktighet: Lavt blodtrykk bør sjekkes hos lege. Personer med høyt blodtrykk bør konsultere med lege før Ramadan.

Hodepine

Årsaker: Koffein eller røykekutt, stress, søvnmangel, sult. Hvis en har lavt blodtrykk kan hodepinen være ekstra kraftig og en kan føle kvalme før iftar.
Hjelpemiddel: Reduser inntak av koffein og tobakk gradvis før Ramadan starter. Te uten koffein kan erstatte kaffe. Det er også viktig at en får nok søvn gjennom Ramadan.

Lavt blodsukker

Slapp, svimmel, trett, dårlig konsentrasjon, svetter lett, skjelver, fysisk aktivitet blir veldig tung, hodepine og hjertebank er symptomene for lavt blodsukker.
Årsaker (for ikke diabetiker): For mye sukker. Kroppen produserer for mye insulin og blodsukkeret synker.
Hjelpemiddel: Begrens inntaket av sukker i både mat og drikke.
Forsiktighet: Diabetiker bør konsultere med lege før Ramadan.
Kramper

Årsaker: For lite kalsium, magnesium eller kalium.
Hjelpemiddel: Spis mat som er rikelig med mineraler nevnt over, f.eks. frukt, grønnsaker, kjøtt og dadler.
Forsiktighet: Personer med høyt blodtrykk og personer nyrestein problemer bør konsultere med lege.

Magesår, halsbrann, magekatar og åpen? Brokk

Økt væskemengde i tom mage forverrer overnevnte tilstander. Det kan gi en følelse av at det brenner i magen under ribbeina og kan kjennes helt opp til halsen. Krydret mat, kaffe, og cola kan gjøre det verre.

Medisin for å kontrollere syrenivået i magen er mulig å få hos lege eller apotek. Personer med magesår, halsbrann, magekatar og åpen brokk bør konsultere med lege før Ramadan.

Nyrestein

Nyrestein kan forekomme når personer får for lite væske. Derfor er de viktig å sørge for rikelig med væske, slik at nyrestein forebygges.
Leddsmerter

Årsaker: Gjennom Ramadan utføres ekstra Salah og derfor øker belastningen på kneene. Dette kan føre til smerter, stivhet, hevelse hos eldre- og leddlidende personer.
Hjelpemiddel: Unngå overvekt, tren før Ramadan, så du vil være forbered på de ekstra belastningene. Å være i god fysisk form gjør at vi kan utføre salah lettere.

Oversatt fra engelsk av K. E. Sandvær